Novosti

Novosti za pacijente i osoblje

Održana radionica „Škole kuhanja u CMZ-u“

Srijeda, 17 Svibanj 2017 11:08

U prostorijama Centra za mentalno zdravlje u zajednici već treću godinu za redom održava se radionica „Škole kuhanja“ za korisnike radno-okupacione terapije (ROT) jedanput tjedno.

naslovna kuhanje CMZCilj navedene radionice jeste osposobiti korisnike radno-okupacione terapije za samostalan život. Ako krenemo od činjenice da većina korisnika ROT-a živi sa starijim roditeljima, očekivano je bilo krenuti s aktivnostima koje uključuju usvajanje bazičnih kulinarskih vještina.

Radionica je pokrenuta u suradnji sa Srednjom turističko-ugostiteljskom školom u Mostaru u okviru aktivnosti udruge za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja „In Spe“ koja je smještena u prostorijama CMZ-a, da bi se kasnije nastavilo kao jedna od aktivnosti radno-okupacione terapije.

Evaluacija radionice govori o tome da su korisnici osposobljeni za pripremanje različitih obroka, od pripreme slastica, glavnog obroka, pripreme salata, peciva i tome slično.

Ono što ovu radionicu čini izuzetno važnom jeste spomenuto osposobljavanje korisnika za samostalan život jer se radi o mladim ljudima u koje je značajno ulagati kako se kao mlade osobe ne bi dovele u situaciju da moraju napustiti obiteljski dom i preseliti u neki od Domova za starije i nemoćne osobe.

Usvajanjem novih znanja dolazi do poboljšanja kvalitete života osoba s mentalnim problemima i poremećajima u smislu stvaranja pozitivne slike o sebi, odnosno povećanja samopouzdanja. 

Last modified on Srijeda, 17 Svibanj 2017 11:23