Novosti

Novosti za pacijente i osoblje

Radionice u okviru „Anti-stigma kampanje“

Srijeda, 14 Lipanj 2017 11:21

Radionice u okviru „Anti-stigma kampanje“ koje implementira i provodi Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlja Mostar

U okviru Centra za mentalno zdravlje, nalazi se udruga za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja In Spe.

Udruga trenutno provodi anti-stigma kampanju s fokusom na studentsku populaciju.

U okviru projekta predviđena su tri ciklusa radionica.

Prvi ciklus je održan studentima socijalnog rada, novinarstva, psihologije, politologije, engleskog jezika, ruskog jezika, povijesti umjetnosti, a obuhvaćene su teme mentalnog zdravlja, simptoma bolesti, rane detekcije i stigme.

Slika2

Ovim projektom želi se utjecati na studente, koji su kao mlade osobe nositelji budućnosti i koji u velikom broju slučajeva nisu imali priliku upoznati se s osobama s mentalnim problemima i poremećajima. Ako krenemo od postavke da za veliku većinu osoba jedini izvor informacija o osobama s mentalnim problemima i poremećajima čine mediji, posebnu pažnju prilikom održavanja radionica posvetiti ćemo studentima novinarstva budućim kreatorima medijskog izvještavanja i djelovanja na stavove građana prema osobama s mentalnim problemima i poremećajima. U našoj lokalnoj zajednici osobe s mentalnim problemima i poremećajima uglavnom se prikazuju u negativnom kontekstu te se na taj način u potpunosti zanemaruje moć pozitivnog izvještavanja.

Slika5

Projekt uključuje provedbu upitnika o mjerenju stavova o osobama s mentalnim problemima i poremećajima na samom početku  i nakon implementacije projekta kako bi se dobili mjerljivi pokazatelji o uspješnosti projekta.

Nakon analize upitnika planirane su radionice na temu upoznavanja studenata o tome što su mentalni problemi i poremećaji, što je mentalno zdravlje, kako brinuti o njemu, što je stigma i koje su njezine posljedice, kome se obratiti za pomoć s naglaskom na usluge studentske ambulante i udruge In Spe.

Nakon što se studenti upoznaju sa osnovnim pojmovima i pravilnom terminologijom planirano je osmišljavanje anti-stigma poruke koju će studenti uputiti lokalnoj zajednici. Anti-stigma poruka će biti izrađena u obliku plakata radi daljnje distribucije u lokalnoj zajednici.

Vođeni idejom da stvarne životne priče imaju najveći odjek u zajednici planirana je izrada brošura sa temom „Što je stigma učinila“? kako bi svaki mjesec korisnici odabrali čije će iskustvo i posljedica stigme biti prezentirana zajednici.

Također svi uključeni studenti imati će zadatak da kreiraju svoju vlastitu anti-stigma poruku i s njom se fotografiraju kako bi se od tih fotografija mogao napraviti anti-stigma video spot. Budući da živimo u vremenu vizualne kulture i masovnih medija smatramo kako je video spot, odnosno video promocija anti-stigme utjecajan i dostupan alat u borbi protiv stigme.

Veseli nas pozitivna povratna informacija kako od studenata tako i profesora Filozofskog fakulteta. 

 

Last modified on Petak, 16 Lipanj 2017 06:25