Novosti

Novosti za pacijente i osoblje

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježen u Domu zdravlja

Ponedjeljak, 15 Listopad 2018 18:50

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, u prostorijma HKD Napredak upriličeno je predavanje na temu "Ovisnosti mladih o igrama na sreću" .

Predavač je bio prof. Marko Romić, spec. traumatske psihologije, djelatnik Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Mostar.

''Mi u Mostaru imamo jako veliki broj razorenih obitelji, uništenih života, dječjih života i mladosti. Imamo žrtve kockanja koje su u jako velikom broju. Kockanje je gore od drugih ovisnosti poput droge i alkohola jer su žrtve brojnije. Kad imamo patološkog kockara taj problem zahvati njegovu obitelj, ako je oženjen obitelj bračnog partnera i to zna nesagledive posljedice'' - istaknuo je Romić.

Osvrnuo se i na rezultate istraživanja koje je provedeno među učenicima osnovnih i srednjih škola. Romić kaže kako su podaci o stavovima učenika prema kockanju zabrinjavajući.

''U osnovnoj školi barem 25 do 30 posto učenika se barem jednom kladilo. U srednjoj školi taj broj ide na 35 do 40 posto. Zabrinjavajući su stavovi učenika prema kockanju. Oni su prema kockanju prilično otvoreni i ne doživljaju kockanje kao poseban problem'', rekao je Romić.

Epilog ovog predavanja je usmjeren prema mladim mostarcima kao i njihovim roditeljima da uvijek budu na oprezu i dobro razmisle prije nego što odu u kladionicu i generiraju sebi i ljudima oko sebe velike probleme iz kojih se teško izvući.

 

Last modified on Ponedjeljak, 15 Listopad 2018 18:56