Novosti

Novosti za pacijente i osoblje

POTPISANI SPORAZUMI O PROVEDBI PROGRAMA CILJANIH PREVENTIVNIH ZDRAVSTVENIH PREGLEDA I PROGRAMA PSIHOSOCIJALNE ZAŠTITE I MENTALNOG ZDRAVLJA BRANITELJA

Petak, 10 Svibanj 2019 08:46

Dana 09. svibnja 2019. godine u prostorijama Ministarstva za za pitanje branitelja HNŽ su potpisani sporazumi o provedbi Programa ciljanih preventivnih zdravstvenih pregleda branitelja i Programa psihosocijalne zaštite i mentalnog zdravlja branitelja.

Sporazume su potpisali ministar za pitanja branitelja Oliver Soldo, predstavnici domova zdravlja s područja županije (Mostar, Stari Grad, Prozor-Rama, Konjic, Čitluk i Stolac) te predstavnici centara za mentalno zdravlje koji djeluju pri Domu zdravlja Mostar i Domu zdravlja Mostar Stari grad.

Ministar, Oliver Soldo, je istaknuo da je ministarstvo, kroz sustavno praćenje zdravstvenog stanja branitelja, uočilo trend porasta zdravstvenih problema, ali i značajan porast smrtnosti branitelja na području Županije, pa je stoga odlučilo organizirati preventivne zdravstvene preglede kako bi se u što ranijoj fazi otkrile bolesti.

Ravnatelj Doma zdravlja Mostar dr. Mario Kordić, smatra da su branitelji koji nekoliko godina nisu bili kod liječnika ciljana skupina za zdravstvene preglede.
"Ovim ih želimo motivirati kroz olakšice u pregledima, odnosno kroz organizirani sustav način pregleda, da pristupe ili preveniraju napredak ili nastanak bolesti te time olakšaju i sebi i društvu"- poručio je ravnatelj Kordić.

Dr. Nada Bazina, koja je dio stručnoga tima za izradu programa psihosocijalne zaštite i mentalnoga zdravlja, složila se o nužnosti podizanja svijesti o važnosti zdravog življenja i praćenja rizičnih faktora oboljenja.
"Psihosocijalna pomoć koja će se pružati u centrima za mentalno zdravlje je najkompleksniji dio svega, ali mi smo potpuno kadrovski osposobljeni da pružimo takvu vrstu pomoći ovoj populaciji " - rekla je dr. Bazina.
Podsjeća da su i dosada radili s braniteljima, ali ne organizirano kao što će to biti slučaj ubuduće.

Last modified on Petak, 10 Svibanj 2019 09:04