Novosti

Novosti za pacijente i osoblje

Edukacija pedagoga iz oblasti reanimacije i pružanja prve pomoći

Petak, 30 Kolovoz 2019 20:54

Jučer, 29. kolovoza 2019. godine, u okviru VII. seminara pod nazivom "Stručno usavršavanje pedagoga tjelesnog i zdravstvenog odgoja/kulture" održano je predavanje iz oblasti reanimacije i pružanja prve pomoći predvođeno edukacijskim timom Službe za hitnu medicinksu pomoć Doma zdravlja Mostar. Koordinatorica ovog tima, dr. Katarina Hrkać, održala je svim polaznicima teorijski dio predavanja i upoznala ih sa osnovnim mjerama pružanja prve pomoći, stručno raščlanivši i elaborirajući zablude i mitove, odnosno najčešće greške koje laici rade do dolaska stručnjaka. Nakon teorijskog dijela je uslijedio praktični dio vježbanja na lutkama i demonstracije stečenih znanja i vještina.

Ova suradnja između Doma zdravlja Mostar i Sportskog saveza Grada Mostara ne bi bila potpuna bez pomoći japanske agencije za međunarodnu suradnju (JICA) koja je podržala ovaj projekt i osigurala nabavku 46 lutki za demonstraciju prve pomoći koje smo koristili na seminaru. Ove lutke su namijenjene svim osnovnim i srednjim školama u Gradu Mostaru što nam omogućava kontinuitet ovog programa koji ima za cilj unaprjeđenje cijele društvene zajednice.

Vizija Doma zdravlja jeste da masovno educira i osposobi građane za pružanje prve pomoći do dolaska ekipe Hitne medicinske pomoći. Statistički gledano, 5-7 minuta treba da pomoć stigne te možemo reći da je to često vremenski period od krucijalnog značaja za spašavanje ljudskog života, stoga su ove edukacije vrlo važne. Iznimno nam je drago što su našu edukaciju prošli nastavnici i profesori tjelesnog odgoja koji u okviru svog posla mogu imati situaciju da zahvaljujući ovim znanjima i vještinama spase život. S obzirom da sada sve škole posjeduju lutke za vježbu - slijedeći korak je edukacija djece za pružanje prve pomoći kao jedan oblik izvannastavnih aktivnosti.

Last modified on Petak, 30 Kolovoz 2019 21:04