Novosti

Novosti za pacijente i osoblje

Provedba Županijskog programa ranog otkrivanja raka dojke 2019.-2022.

Petak, 04 Listopad 2019 07:15

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/K u suradnji sa Domom zdravlja Mostar, ali i drugim zdravstvenim ustanovama počinje s provedbom programa ranog otkrivanja dojke.

Rak dojke je najčešće sijelo raka u žena i predstavlja veliki javnozdravstveni problem, kako u svijetu, tako i na ovim našim prostorima.

Spriječiti pojavu raka dojke, nažalost, nije moguće. Upravo stoga rano otkrivanje predstavlja imperativ u borbi protiv ove opake bolesti jer znanstvena istraživanja pokazuju da se više od 90 % pacijentica može izliječiti ako se bolest otkrije u stadiju kad se još nije dovoljno proširila.

Mamografija je metoda izbora u ranom otkrivanju raka dojke kod žena u dobi između 40 i 69 godina. Radi se o rendgenskom pregledu dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene, premalene da bi se mogle napipati. Dokazano je da mamografija bilježi promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda zasnovanog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice. Također je dokazano da redovita mamografska snimanja kod žena u dobi od 40-69 godina smanjuju smrtnost od raka dojke za jednu trećinu.

Dom zdravlja Mostar je javna zdravstvena ustanova koja pruža usluge primarne i specijalističko konzultativne zdravstvene zaštite za oko 110 000 stanovnika grada Mostara, od kojih je nekoliko tisuća žena u navedenom životnom razdoblju kojima bi se, svakako, trebao uraditi preventivni pregled mamografije.

Sve naše pacijentice se mogu obratiti svome obiteljskom liječniku za više informacija vezanih za ovaj program, a Dom zdravlja Mostar će se potruditi da ih sve pravovremeno obavijesti i pozove na preventivni pregled.

 

Last modified on Petak, 04 Listopad 2019 07:18