RTG pretrage

VRSTE PROJEKCIJA I NJIHOV NAČIN IZVOĐENJA


Snimanja se mogu izvoditi u nekoliko projekcija :
-Standardne: PA (Posterior-Anterior), tj. prsima prema stativu i AP (Anterior-Posterior), tj. leđima prema stativu
-Profilne: LL (Latero- Lateralis)
-Modificirane

RTG SINUSA
Standardna (AP): Sjedite, licem ste okrenuti prema stativu. Usta su Vam makismalno otvorena te bradom i nosom dodirujete papirnati ubrus koji je postavljen iz higijenskih razloga na podlogu. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni i ne dišete.

RTG PLUĆA
Izvodi se u dvije projekcije:  Standardna (PA) i Profilna (LL)
Standardna snimka (PA):  Prsnim košem ste naslonjeni na stativ, rukama se držite za rukohvate stativa te ramena izbacite prema stativu. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni i ne dišete.
Profilna snimka (LL): Stojite bokom naslonjeni na stativ, rukama se primite za laktove iznad Vaše glave. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni i ne dišete.

RTG ABDOMENA NATIVNO
Standardna snimka (PA): Stojite trbuhom prislonjeni na stativ, rukama se držite za rukohvate stativa. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni i ne dišete.

RTG UROTRAKTA NATIVNO 
Standardna snimka (AP): Ležite leđima na radiološkom stolu, ruke su Vam  položene uz tijelo. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni i ne dišete.

RTG CIJELE KRALJEŽNICE
Izvodi se u dvije projekcije:  Standradna (AP) i Profilna (LL)
Standardna snimka(AP):  Stojite leđima naslonjeni na stativ,ruke su položene uz tijelo. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni i ne dišete.
Profilna snimka (LL): Stojite bokom naslonjeni na stativ, rukama se primite za laktove iznad Vaše glave. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni i ne dišete.

RTG VRATNE KRALJEŽNICE
Izvodi se u dvije projekcije:  Standradna(AP) i Profilna (LL)
Standardna snimka (AP): Stojite leđima naslonjeni na stativ, ruke su položene uz tijelo te ramena spustite koliko god možete. Radiološki tehnolog će Vam lagano zabaciti glavu te će Vas uputiti u kojem trenutku budete mirni i ne dišete.
Profilna snimka (LL): Stojite ramenom  naslonjeni na stativ, ruke su položene uz tijelo te ramena spustite koliko god možete. Radiološki tehnolog će Vam lagano zabaciti glavu te će Vas uputiti u kojem trenutku budete mirni i ne dišete.

RTG VRATNE KRALJŽNICE STANDARDNO FUNKCIJSKE SNIMKE
Izvodi se u četiri projekcije: Standardna (AP) i Profilna (LL), u antifleksiji (glava prema naprijed) te u retrofleksiji (glava prema straga)
Standarna snimka (AP): Stojite leđima naslonjeni na stativ, ruke su položene uz tijelo te ramena spustite što više možete. Radiološki tehnolog će Vam lagano zabaciti glavu te će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni i ne dišete.
Profilna snimka (LL): Stojite ramenom naslonjeni na stativ, ruke su položene uz tijelo te ramena spustite što više možete. Radiološki tehnolog će Vam lagano zabaciti glavu te će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni i ne dišete.
Antefleksija: Ostanete stajati u profilnom položaju ( ramenom naslonjeni uz stativ, ruke su položene uz tijelo te ramena spustite što više možete). Nastojte kretnje ostvariti samo u vratnom dijelu tako da bradom pokušavate dodirnuti prsa. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni i ne dišete.
Retrofleksija: Ostanete stajati u profilnom položaju ( ramenom naslonjeni uz stativ, ruke su položene uz tijelo te ramena spustite što više možete). Nastojte kretnje ostvariti samo u vratnom dijelu tako da bradu pokušate što više podignuti. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni i ne dišete.
 
RTG TORAKALNE (PRSNE) KRALJEŽNICE
Izvodi se u dvije projekcije: Standradna (AP) i Profilna (LL)
Standardna snimka (AP): Stojite leđima naslonjeni na stativ,ruke su položene uz tijelo. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni i ne dišete.
Profilna snimka (LL): Stojite bokom naslonjeni na stativ, rukama se primite za laktove iznad Vaše glave. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni i ne dišete.

RTG LUMBO SAKRALNE (SLABINSKO TRTIČNE) KRALJEŽNICE
Izvodi se u dvije projekcije: Standradna (AP) i Profilna (LL)
Standardna snimka (AP): Stojite leđima naslonjeni na stativ, ruke su položene uz tijelo. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni i ne dišete.
Profilna snimka (LL): Stojite bokom naslonjeni na stativ, rukama se primite za laktove iznad Vaše glave. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni i ne dišete.
 
RTG LUMBO SAKRALNE (SLABINSKO TRTIČNE) KRALJEŽNICE STANDARNO FUNKCIJESKE SNIMKE
Izvodi se u četiri projekcije: Standardna (AP)i Profilna (LL), u Antifleksiji (trup što više zabačen sprijeda), te u Retrofleksiji (trup prignut straga)
Standardna snimka (AP): Stojite leđima naslonjeni na stativ, ruke su položene uz tijelo, ramena spustite koliko god možete te lagano zabacite trup. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem  trenutku da budete mirni i ne dišete.
Profilna snimka (LL): Stojite ramenom naslonjeni na stativ, ruke su položene uz tijelo, ramena spustite koliko god više možete te lagano zabacite trup. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni i ne dišete.
Antefleksija: Ostanete stajati u profilnom položaju ( ramenom naslonjeni uz stativ, rukama se primite za laktove iznad Vaše glave.) i nastojte kretnje ostvariti samo u lumbalnom (slabinskom) dijelu tako da gornji dio tijela  pokušate što više podignuti. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni i ne dišete.
Retrofleksija: Ostanete stajati u profilnom položaju ( ramenom naslonjeni na stativ, rukama se primite za laktove iznad Vaše glave.) i nastojte kretnje ostvariti samo u lumbalnom (slabinskom) dijelu tako da gornji dio tijela pokušate što više pomaknuti prema natrag. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni i ne dišete.

RTG KRANIOGRAMA 
Izvodi se u dvije projekcije: Standradna (PA) i Profilna (LL)
Standardna snimka (AP): Ležite leđima na radiološkom stolu, ruke položene uz tijelo. Bradu ćete blago privući prsima. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni i ne dišete.
Profilna snimka (LL): Ležite prsima na radiološkom stolu, ovisno o potrebi snimanja postaviti ćemo Vas u lijevi ili desni profil. Jednu ruku držite pored tijela, dok drugu ruku postavljate pored Vaše glave. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni i ne dišete.

RTG KLJUČNE KOSTI
Standardna snimka (PA): Prsima ste prislonjeni na stativ te Vam je glava okrenuta na stranu koja se ne snima. Ruke su Vam spuštene niz tijelo i blago zaokrenuta prema unutrašnjoj strani tijela. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.

RTG RAMENA
Izvodi se u dvije projekcije: vanjska rotacija (eksterna) i unutarnja rotacija (interna)
Vanjska rotacija (eksterna): stojite leđima naslonjeni na stativ. Ruka Vam je uz tijelo, a dlan Vam je okrenut prema van. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.
Unutarnja rotacija (interna): stojite leđima naslonjeni uz stativ. Ruku savijte u laktu te dlan položite na trbuh. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.

RTG NADLAKTICE
Izvodi se u dvije projekcije: standardna (AP) i profilna (LL)
Standardna snimka (AP): stojite leđima naslonjeni na stativ. Ruka Vam je uz tijelo, a dlan Vam je okrenut prema . Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.
Profilna snimka (LL): stojite leđima naslonjeni na stativ. Ruka Vam je uz tijelo, a dlan Vam je okrenut prema unutra. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.

RTG LAKTOVA
Izvodi se u dvije projekcije: standardna (AP) i profilna (LL)
Standardna snimka (AP): sjedite pored stola s rukom ispruženom koja je u visini stola. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.
Profilna snimka (LL): sjedite pored stola s rukom savinutom u laktu pod kutem od 90o u razini stola. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.

RTG PODLAKTICE
Izvodi se u dvije projekcije: standardna (AP) i profilna (LL)
Standardna snimka (AP): sjedite pored stola s rukom ispruženom tako da Vam je rame, lakat i zglob u visini stola. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.
Profilna snimka (LL): sjedite pored stola s rukom savinutom u laktu pod kutem od 90o u razini stola. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.

RTG ŠAKE
Izvodi se u dvije projekcije: standardna i kosa
Standardna snimka: sjedite pored stola, šaku prislonite dlanom na stol. Prste lagano razmaknite i opustite ruku. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.
Kosa  („Citra“): sjedite pored stola, šaka Vam je prislonjena dalnom na stol. Sastavite palac i kažiprst, dok ostale prste blago zaokrenete i blago razmaknete. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.

RTG SAKROILIJAČNIH ZGLOBOVA
Izvodi se u tri prjekcije: standardna (AP) i dvije kose (za svaki sakroilijačni zglob zasebno), po potrebi se radi snimka po Barschoniju
Standardna snimka (AP): ležite leđima na radiološkom stolu s koljenima blago zakrenutima prema van. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.
Kosa: ležite na leđima na radiološkom stolu, blago zaokrenuti kukovima na bok ovisno o zglobu kojega Vam snimamo. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.
Modificirana snimka po „Barschoniju“: ležite leđima na radiološkom stolu s koljenima blago zakrenutima prema van, dok su Vam stopala priljubljena. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.

RTG SAKRUMA (TRTIČNE KOSTI)
Izvodi se u dvije projekcije: standardna (AP) i profilna (LL)
Standardna snimka (AP): ležite leđima na radiološkom stolu s ispruženim nogama, a ruke su Vam prekrižene na prsima. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.
Profilna snimka (LL): ležite bočno na radiološkom stolu, gornju nogu savinete, dok donju ispružite. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.

RTG ZDIJELICE
Standardna snimka (AP): ležite leđima na radiološkom stolu s ispruženim nogama tako da prste spojite,a pete ostaju blago razmaknute. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.

RTG OBA KUKA
Izvodi se u tri prjekcije: standardna (PA) i dvije kose (za svaki kuk zasebno)
Standardna snimka (AP): ležite leđima na radiološkom stolu s ispruženim nogama tako da prste spojite, a pete ostaju blago razmaknute. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.
Kosa: ležite leđima na radiološkom stolu. Ovisno o kuku kojega snimamo, nogu ćete podignuti tako da koljeno savinete, dok Vam je peta na radiološkom stolu te koljeno rotirate blago prema van. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.

RTG NATKOLJENICE
Izvodi se u dvije projekcije: standradna (AP) i profilna (LL)
Standardna snimka (AP): ležite leđima na radiološkom stolu s ispruženim nogama. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.
Profilna snimka (LL): ležite na boku snimane strane, koljeno snimane strane blago savinuti, dok ne snimanu nogu povučete prema natrag. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.

RTG KOLJENA
Izvodi se u dvije projekcije: standradna (AP) i profilna (LL)
Standardna snimka (AP): ležite leđima na radiološkom stolu s ispruženim nogama. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.
Profilna snimka (LL): ležeći na boku snimane strane, noga snimane strane Vam je ispružena i blago savinuta u koljenu. Noga koja se trenutno ne snima savinuta je u koljenu i prebačena preko snimane noge. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.

RTG POTKOLJENICA
Izvodi se u dvije projekcije: standradna (AP) i profilna (LL)
Standardna snimka (AP): ležite leđima na radiološkom stolu s ispruženim nogama. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.
Profilna snimka (LL): ležeći na boku snimane strane, noga snimane strane Vam je ispružena, dok noga koja se trenutno ne snima je savinuta u koljenu i prebačena preko snimane noge. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.

RTG SKOČNIH ZGLOBOVA
Izvodi se u dvije projekcije: standradna(AP) i profilna (LL)
Standardna snimka (AP): ležite leđima na radiološkom stolu s ispruženim nogama. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.
Profilna snimka (LL): ležite na boku snimanog zgloba. Noga koja se ne snima Vam je izbačena iza snimane noge, dok Vam je snimani zglob profilnom stranom stopala naslonjena uz radiološki stol. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni.

RTG STOPALA
Izvodi se u dvije projekcije: standradna i kosa
Standardna snimka : sjedite na radiološkom stolu, koljeno Vam je savijeno tako da snimano stopalo može čvrsto stajati na radiološkom stolu. Kada Vam radiološki tehnolog kaže da budete mirni, tako će te i napraviti.
Kosa snimka: sjedite na radiološkom stolu i tijelom ste blago nagnuti prema natrag, koljeno Vam je savijeno i blago rotirano prema nutra. Stopalo Vam je blago zarotirano prema unutrasnjoj strani tako da Vam samo rub stopala dodiruje radiološki stol. Kada Vam radiološki tehnolog kaže da budete mirni, tako će te i napraviti.

RTG PRSNE KOSTI
Izvodi se u dvije projekcije: kosa i profilna (LL)
Kosa snimka: ležite trbuhom na radiološkom stolu, desna ruka stojim Vam uz tijelo, dok Vam se lijeva nalazi pored glavi i pomoću koje blago odižete lijevu stranu Vašega tijela. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni i ne dišete.
Profilna snimka (LL): stojite bočno, ramenom, naslonjeni na stativ. Zabacite ramena i laktove prema natrag, te šake spojite iz Vaših leđa. Radiološki tehnolog će Vas uputiti u kojem trenutku da budete mirni i ne dišete.